2009. május 7., csütörtök

Windows 7 virtuális XP móddal

Bizony, bizony... Úgy tűnik a Microsoftnál most már tényleg komolyan veszik a visszafele kompatibilitást, még szerencse.
A dolog lényege a következő. Az új, 7-es windows-ban integrálva lesz a Virtual PC mint szolgáltatás, és letölthető lesz mellé ingyenesen az XP módhoz szükséges Virtuális XP. Ezzel a kiegészítővel kapunk egy frissen installált SP3-al ellátott ekszpít amire kényünk-kedvünk szerint telepítgethetünk, pakolgathatunk, azonban a meglepetésnek itt még korántsincs vége.


A hivatalos trailer az xp módról.

A videón is jól látszik, bár hirtelen hihetetlennek tűnik (nem a megoldhatósága miatt, hanem, hogy a redmondiak végül tényleg rávették magukat a megoldására), de a virtuális gépen feltelepített programokat azon xp 'elindítása' nélkül képesek vagyunk futtatni Win7 alatt XP-s környezetben (fasza, nem?).

Word 2007 XP és normál módban

Mivel az RC-vel már elérhető ennek a bétája publikusan is, így kipróbáltam én is egy 2007 -es Word-el. A telepítés lassú volt, eszméletlenül... persze ez nem meglepő, hisz virtuális oprendszerről beszélünk. Majd jöhetett a futtatása Win7 alatt, persze ez gond nélkül ment, a lassúság ugyan egy kicsit még érezhető volt, de asztali alkalmazásról van szó, tehát elviselhető.
Azonban a tényleges hátrányok: Csak azokat a programokat tudjuk Win7 alatt xp módban futtatni, amiket a virtuális xp-n egy normálisan megcsinált telepítővel teszünk fel, tehát egy sima árva exe fájlt csak úgy nem tudunk rábírni az xp-s módra.
Továbbá a Virtuális XP-hez, nem hogy ajánlott, hanem egyenesen szükséges a megfelelő processzor. AMD oldalról az AMD-V, Intel oldalról pedig az Intel VT technológia támogatása szükséges. Szerencsére (számomra) az AMD processzorok között minden Athlon és Phenom (azaz az AM2, AM2+, és az AM3 foglalatúak) támogatja, azonban Intel oldalról viszont nem ilyen rózsás a helyzet, igen kevés processzor támogatja (azokból is csak a legújabb), persze az Intel lépett rögtön és néhány jelenleg is forgalmazott processzorcsaládot felvértez a szükséges támogatással, sajnos ez nem nyújt vigaszt azoknak akiknek nincs ekkora összegük az ilyen apró különbség miatti váltásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése